گروه اقتصادی- فاطمه فلاحزاده
«ابراهیم رزاقی» اقتصاددان برجسته کشور میگوید: « در فضایی که مدیران خانه ۸۰۰ متری و ماشین ۲ میلیارد تومانی سوارهستند طبیعی است که قشر متوسط جامعه هر روز کوچک تر و فقر گسترش یابد.»
در شرایطی که رکود اقتصادی ناشی از ویروس کرونا و تحریمهای آمریکا معیشت مردم را سخت و دشوار کرده است، برخی سیاستهای غلط موجب شده تا قشر متوسط جامعه در حال فروپاشی باشد. سیاستهای اقتصادی نادرست برخی مدیران مسئول طی این سالها بر افزایش سوداگری دامن زد و با حمایت از حضور اینگونه افراد در بازار ملک، سکه و ارز موجب تورم بالای جامعه شد. در راستای همین امر خط فقر سال ۹۹ نیز ۹ میلیون تومان اعلام شد و این درحالی است که بخش عمده جامعه درآمدی بسیار کمتر از این میزان دارند.
یک اقتصاددان درباره تورم بالای جامعه و خط فقر کنونی بیان کرد که سیاست های اقتصادی در سال های گذشته موجب کوچک شدن طبقه متوسط شده است. توزیع نابرابر فرصت ها در جامعه موجب شده تا برخی از فرصت ها استفاده کرده و سطح معیشتی خود را بالا ببرند اما بخشی دیگر به سطوح پایین تر جامعه سقوط کنند.
«حسین راغفر» درخصوص سوداگری میگوید: «سیاست های اقتصادی طی سال های اخیر از سوداگری سرمایه داران در حوزه های خرید و فروش زمین و ملک، خرید و فروش خودرو، سکه و ارز حمایت کرده و موجب ایجاد تورم بالا در کشور شده و سطح زندگی عمده مردم را تغییر می دهد.»
دربررسی بیشتر این امر «وطن روز» به گفتوگو با ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد بازنشسته اقتصاد دانشگاه تهران پرداخت.
ابراهیم رزاقی، اقتصاددانان و استاد بازنشسته اقتصاد دانشگاه تهران دربررسی فشار تورم بر قشرضعیف جامعه به «وطن روز» عنوان کرد: «سیاستهای غلط را نمیتوان سهوی دانست. علیرغم آنکه عدهای برآنند تا هر موضوعی را در ارتباط با تحریمها جلوه دهند اما باید دانست که برخی اتفاقها منشأ داخلی و در اثر سوءمدیریت رخ میدهد. به طورحتم افراد مسئول بر سوءمدیریت خود واقف هستند چراکه آمار بیکاری، نرخ تورم و وضعیت معیشت مردم بر هیچکس پوشیده نیست.»
وی افزود: «دولت هنگامی که درصدد واریز یارانه معیشتی برآمد، حدود ۶۰ میلیون نفر را در زمره افراد یارانه بگیر محاسبه کرد. همین روند به خوبی مبرهن میکند که دولت میداند حداکثر ۶۰ میلیون نفر از جامعه ۸۰ میلیونی نیازمند و فشار بالای تورم بر آنها حاکم است.»
رزاقی اضافه کرد: «درحال حاضر ۶۶ میلیون ایرانی در سن کار هستند، این درحالی است که تنها ۲۶ میلیون نفر کار میکنند و شرایط اشتغال بقیه افراد فراهم نیست. از میان ۲۶ فرد مشغول به کار، نیمی از آنها فعالیت تولیدی ندارند و در بخشها خدمات فعالیت میکنند.»
این اقتصاددان کشورمان همچنین تصریح کرد که امام راحل بارها فرمودند که کوخ نشینان صاحبان مملکت هستند چراکه اگر نبودند معیشت نیز ممکن نبود.
وی خاطرنشان کرد: «اگر منطق مدیرانه کنونی در سالهای دفاع مقدس وجود داشت به طور حتم پیروز نمیشدیم و به ناچار باید تسلیم ظلم آمریکا و صدام میگشتیم. در سالهای دفاع مقدس علیرغم همه کمبودها، مدیریت خوب و جهادی توانست موجب پیروزی انقلاب اسلامی شود. با هرآنچه که مارا تحریم میکردند خود را قوی میساختیم نه آنکه با سوءمدیریت آنان را به اهدافشان نزدیک تر کنیم.»
او در ادامه گفت: «درحال حاضر دولت فکرمیکند، هیچ وظیفهای برای کنترل بازار ندارد و بازار خود به تنهایی دچار سامان میگردد. در هیج کجای دنیا امکان ندارد که بدون نظارت حاکمیت کشور، بازار به ثبات برسد.»
رزاقی همچنین اظهارکرد که عدم دخالت دولت در امور، طی سالهای مختلف دیده شد اما در دوران آقای روحانی به اوج خود رسید.
استاد بازشسته اقتصاد دانشگاه تهران در تشریح سوءمدیریت برخی مسئولان و نگاه سرمایهداریشان به جامعه عنوان کرد: «نگاه سرمایهداری به طورحتم بر قشر ضعیف جامعه نیست چراکه تنها به دنبال افراد سرمایهدار هستند. امام خمینی در این باره فرمودند که شخص سرمایه دار نباید مقامات کشور را در بر بگیرد چراکه هر آن چیزی را فکر میکنند به جامعه نیز تلقین میکنند.»
وی متذکر شد: «در فضایی که مدیران خانه ۸۰۰ متری و ماشین ۲ میلیارد تومانی سوارهستند طبیعی است که قشر متوسط جامعه هر روز کوچک تر و فقر گسترش یابد. مسئولان میدانند بخش مسکن دچاربحران است، مالکان ملک کاهش یافته و مردم قادر به پرداخت اجاره منزل نیستند و همواره اجازه میدهند عواملی که موجب این اتفاقها شده ادامه یابد.»
این اقتصاددان درپایان گفتوگو گفت: «علاج کاهش فشار تحریمها وجود دارد. درحال حاضر ۳۰ کشور دنیا، دلار را کنار گذاشتهاند بنابراین نمیتوان تمام بی تدبیریها را پای دلار و تحریم نوشت.»